1. Customer case
  2. SALK Hallen

Kund: SALK Hallen

Ort: Stockholm, Sverige

Arkitekt: Tengbom Arkitekter

 

SALK Hallen

SALK är för många mest känt som tennishallen där Björn Borg tränade som barn. Och nu har de fyllt 100 år. I samband med detta har det genomförts en större renovering av reception, shop, gym, pingis-, ungdoms- och klubbrum samt kök och en större ombyggnad av entrén. De nya lokalerna ska avspegla SALK:s historia och samtidigt möta den moderna storstadmänniskans behov. Målet är att skapa en anläggning som sticker ut samtidigt som den är som ett andra hem för sina alla medlemmar. Tengbom Arkitekter har designat och vi har stått för byggprojektledning, inredning och byggnation.


 

 

Entrén

Till att börja med har hela entrén byggts ut och gjort tennishallen, restaurangen och gymmet mer lättillgängligt. Nylagt golv i kalksten kombinerat med ljusa väggar och en ny trappa i ek ger ett välkommande intryck. Tillsammans med SALK:s logga mot en bakgrund av vitt tennisnät och läderlindat räcke leds man upp till den nya hallen. Här utstrålar material- och färgval värme, tidlöshet och naturlighet i kombination med en bra finish. Trä, skinn, kalksten, mässing, textilier och taktila material kontrasteras mot rena ljusa ytor kombinerat med historiska profilbilder, pokaler och vinster på väggar vittnar och klubbens anor.

 

 

 

Reception och shop
Ett farthinder i den gamla tennishallen var receptionen. Målet var att tennishallen skulle ge ett mer gästvänligt intryck och framförallt skulle den vara mer lättillgänglig. Detta medförde att en trång passage, tidsbokning i en inglasad kur och inredningen skulle ersättas. Idén var att kombinera café, reception och shop mitt i hjärtat av sporthallen. Det befintliga revs ut och ersattes av en öppen och tillgänglig disk med gott om yta där alla funktioner kunde ta ordentligt med plats.

 


Klubbrum & Kök

Det nya klubbrummet med nya glaspartier i massiv ek och nyinlagt mosaikparkett golv ger ett fräscht intryck. Tillsammans med praktiska vikväggar ett nytt kök i rustik lantlig stil finns det nu en inbyggd flexibilitet i rummet. Perfekt för både års-, medlems- och styrelsemöte men även för konferens. Spång- och väggpartier i glas och ek ger en fin inramning till tennisplanerna, både från läktaren, klubbrummen och köket. Med fokus på komfort är klubbrummen inredda i en klassisk stil, med tillhörande möbler. En platsbyggd väggsektion för vinstpokaler tillsammans med draperier i mörk sammet ger både värme och en tydlig atmosfär. Läderklädda fåtöljer med mattor i mjuka toner gör detta till en historisk mötesplats. I köket, som ofta används i samband med möten, kan man nu mötas över en bit mat och i vissa fall även matlagning. Det har fått en dov grå ton i kombination med generösa beredningsytor i granit. Och nu finns det till och med en bar.


Gym / Ungdomsrum

I kombination med tennishallens totalrenovering byggdes också ett nytt välutrustat gym med utsikt över Alviks torg. I anslutning till detta byggdes även ett pingisrum i anslutning till klubbrummen, som kan öppnas upp och användas som reception och administration vid tävlingar och matcher.